Dezvoltarea instinctului teritorial

Teritoriul sau domeniul de vanatoare al haitei reprezinta bunul cel mai de pret al societatii canine. Alaturi de celelalte instincte transmise genetic (instinctul de conservare, de vanatoare, de reproductie etc…) cainele mosteneste si un instinct teritorial, care va fi speculat si canalizat catre un tip de comportament agreat in cadrul programului de dresaj pentru paza. Manifestandu-se vizibil mai ales la cainii dominanti, instinctul teritorial implica:

* demarcarea unui “domeniu de vanatoare al haitei/al cainelui” (mediul in care acesta traieste sau asupra caruia isi manifesta un sentiment de apartenenta si proprietate);
* supravegherea domeniului;
* revendicarea drepurilor de proprietate in cazul aparitiei unui intrus.

Pentru obtinerea unui plus de eficienta a cainelui de paza in cadrul programului de dresaj, acesta trebuie sa parcurga o perioada de acomodare cu teritoriul ce urmeaza a-i fi desemnat ca obiectiv (cand teritoriul este altul decat mediul in care a trait cainele.) Dresajul de paza presupune lucrul in cadrul teritoriului pe care cainele trebuie sa il pazeasca, incurajarea manifestarilor considerate oportune, precum si o relativa izolare a cainelui. Un caine obisnuit cu prezenta si fluctuatia constanta a unui numar mare de persoane pe teritoriul sau nu va sti sa faca deosebirea intre acestia si eventualii intrusi. Un viitor caine de paza trebuie hranit, plimbat, incurajat si mangaiat numai de catre membrii familiei.