Personalitatea canina – Perioade definitorii Partea I

Perioada intrauterina
Reprezinta perioda dezvoltarii embrionare, in care puiul primeste toate informatiile genetice, fiind influentat doar in mod indirect de stimulii externi. Atentie!!! Ingrijirea necorespunzatoare a viitoarei mame, alimentatia insuficienta (in special lipsa necesarului de vitamine si minerale din alimentatie), traumele sau socurile suferite de aceasta in timpul perioadei de gestatie pot avea efecte nefaste asupra puilor.

Perioada neonatala
Aceasta perioada defineste primele 12 zile de la nastere, timp in care puii nu vad si nu aud, reactionanad numai la stimuli olfactivi, termici sau mecanici. Puii necesita stimulare fizica din partea mamei pentru eliminarea dejectiilor (urina si fecalele).

Perioada de tranzitie (13 – 20 de zile)
Este “perioada minune”, in care puii au practic primul contact cu lumea. Micutii deschid ochii pentru prima oara sesizand lumina si formele; fac primii pasi, tarandu-se si impleticindu-se pana cand, intr-un final, reusesc sa mearga. La cca. 20 de zile de la fatare apar dintii de lapte, ascutiti ca niste ace pe care cei mici nu evita sa ii foloseasca. Tot acum, ei incep sa distinga primele sunete, fara a putea identifica sau localiza sursa.

Perioada de constientizare (21 – 28 de zile)
Acesta este momentul in care puii isi folosesc pentru prima data toate simturile aproape de potentialul maxim, deprind primele notiuni ale comportamentului canin si invata sa comunice cu ceilalti membrii ai cuibului.

Perioada de socializare la grupa canina (28 – 49 de zile)
Este perioada in care puiul deprinde mijloacele specifice de comunicare ale speciei: scheunatul, maraitul, latratul, limbajul corpului (folosirea cozii si a urechilor in comunicare). Tot acum incepe dezvoltarea instinctului de vanatoare. Luptandu-se in joaca, puiul invata sa raspunda la diferite situatii si pozitii ale corpului adversarului, cand si cum sa atace sau sa se apere. Cel mai important este ca in aceasta perioada puiul primeste primele lectii de conduita in cadrul haitei, se stabilesc ierarhii si au loc lupte pentru obtinerea unui loc privilegiat in procesul de alaptare.
Atentie!!! Pentru a diminua stresul provocat femelei de alaptare, unii crescatori separa puii de mama. Acest lucru marcheaza negativ comportamentul de mai tarziu al acestora. La puii separati de cuib pot aparea manifestari anxioase, carente de comunicare sau labilitate psihica (trec aparent nemotivat de la o stare la alta).