Personalitatea canina – Perioade definitorii Partea II

Perioada de socializare la grupa umana  (7 – 12 saptamani)
Este perioada optima de achizitionare a puiului. La aceasta varsta, el este foarte receptiv, invatand din fiecare experienta, de aceea este indicat sa profitati pentru o cat mai buna socializare. Puneti puiul in situatii si medii cat mai diferite, obisnuiti-l cu fiinte, forme, persoane, si zgomote diverse.

Prima perioada de frica (8 – 10 saptamani)
In acest interval de timp, puiul invata care sunt primejdiile mediului sau, el fiind banuitor si interesat de tot ceea ce il inconjoara. In aceasta perioada, corectandu-l cu fermitate, puteti dezobisnui definitiv cainele de unele apucaturi deranjante cum ar fi rosul, mancatul de pe jos, cersitul la masa sau saritul pe dumneavoastra. Acum trebuie evitata orice situatie care se poate dovedi stresanta pentru pui. Orice experienta dureroasa, traumatizanta sau dura va avea un efect puternic si o influenta pe termen indelungat. Este preferabil ca in aceasta perioada sa evitati contactul cu alti caini maturi ce pot deveni agresivi, zgomote puternice sau zone foarte aglomerate.

Perioada de stabilire a ierarhiei (3- 4 luni)
Este perioada in care “juniorul” incearca sa avanseze ierarhic, exemplarele foarte dominante incercand chiar sa preia conducerea haitei. Tot acum (la masculii dominanti) pot aparea primele manifestari ale instinctului teritorial (respectiv marcarea si delimitarea acestuia). Pentru un caine, stabilirea ierarhiei este foarte importanta, haita fiind o societate de tip arhaic in care cel mai puternic membru conduce. Tot acum apar aliantele, de aceea evitati sa dati comenzi in contradictoriu cu alt membru al familiei. Nu il alintati, dar mai ales nu va manifestati excesiv de protectiv fata de pui in relatia cu ceilalti membri ai familiei. Daca nici unul din membrii familiei nu se va impune, preluand controlul, cainele o va face fara a ezita. Este o consecinta fireasca a modului in care este structurata societatea canina. Cu cat este mai dominant cainele, cu atat mai ferma trebuie sa fie riposta dumneavoastra. Acum este momentul cel mai bun pentru debutul unui program complet de educare a puiului dumneavoastra.

Perioada de explorare (4 – 8 luni)
Definitorie pentru aceasta perioada este curiozitatea. In salbaticie, acesta este momentul in care cei mici se aventureaza pentru prima data in “marele necunoscut”. In haita de lupi, puiului ii este permis pentru prima data sa ii insoteasca la vanatoare pe ceilalti membrii ai haitei. Un alt moment important din cadrul acestei perioade este schimbarea dentitiei, de aceea pentru a evita “accidentele” neplacute (rosul mobilei si pantofilor) este indicat sa ii lasati cainelui oase mari de vita sau jucarii speciale, pe care le puteti achizitiona de la orice pet-shop. Tot acum pot aparea si primele semne ale pubertatii insotite de modificari comportamentale specifice motivate de explozia hormonala la care este supus tanarul catel.