Testarea aptitudinilor

Un program de pregatire a cainelui pentru paza si protectie implica, pe langa numeroasele sedinte de dresaj, si asumarea unor responsabilitati. Nu putini sunt cei care vor cu orice pret un caine de paza. Ei ar trebui sa stie ca un adevarat protector este un caine echilibrat, care ataca numai la comanda sau atunci cand isi apara teritoriul, dar nu face nici un pas inapoi in cazul unui pericol iminent. Evident, nu orice caine are calitatile necesare acestui gen de serviciu si nu oricine poate controla un astfel de caine. Cainii care au urmat un program de dresaj specializat pentru protectie si paza sunt mai eficienti decat o arma, fiindca isi nimeresc tinta independent de linia de ochire. Evaluati bine motivele pentru care va doriti un astfel de caine, apoi evaluati si calitatile acestuia.

Evaluarea psihologica a cainelui este deosebit de importanta pentru un caine de paza. Majoritatea testelor psihologice si notarea rezultatelor sunt derivate din Testul Campbell. Deosebit de importante pentru programul de dresaj de protectie si paza sunt rezultatele obtinute in urma testarii instinctului de vanatoare, a reactiei la constrangere si a sensibilitatii la atingere.

Pregatirea cainelui pentru paza nu poate incepe decat dupa finalizarea programului de dresaj pentru disciplina (companie).